Fanga 10 jaar

Fanga Musow viert 10-jarig bestaan

Fanga Musow, een Utrechts opvangproject voor kwetsbare vrouwen en kinderen zonder verblijfsvergunning, vierde tijdens Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart zijn 10-jarig jubileum met een fundraising dinner verzorgd door de bewoners zelf. De feestelijke bijeenkomst had een duidelijke boodschap: blijvende aandacht voor deze kwetsbare groep mensen is meer dan ooit nodig.

Het jubileum, dat plaatsvond in Forum Hart van Noord in Kanaleneiland, werd bijgewoond door fondsen/donateurs, (oud)vrijwilligers, lokale politici en vertegenwoordigers van vele welzijnsorganisaties. Een aantal lezingen voorafgaand aan het diner gaf een mooi beeld van de geschiedenis en de maatschappelijke context van de stichting.

Rian Ederveen (Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt – LOS) schetste een helder beeld van het vluchtelingenwerk door de jaren heen. Ondanks de verruwende maatschappelijke context zijn organisaties zoals Fanga Musow steeds weer in staat gebleken hulp te bieden aan de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.

Nelleke Westerveld en Margreet Jenezon, twee van de oprichters, vertelden over de vele uitdagingen die ze moesten overwinnen van het allereerste begin, een kraakpand in Driebergen, tot de huidige situatie: een professionele opvanglocatie in Utrecht waar juridische, maatschappelijke en financiële ondersteuning een belangrijke plek hebben gekregen.

Een voorbeeld van het werk en de professionalisering daarin gaven Mathilde van den Brink (politica, oud-bestuurslid Fanga) en Imke van Lotringen (orthopedagoog bij Fanga Musow) met hun presentatie over het Fanga-project Kind in Beeld. Hierbij staan juist de kinderen van de bewoners centraal, zij die extra aandacht en begeleiding nodig hebben, om vanuit het verleden dat hen gevormd heeft, sterk en gezond de toekomst in te kunnen gaan.

Krachtige vrouwen

Hoewel kwetsbaar, op deze dag werd vooral de kracht van de vrouwen van Fanga Musow zichtbaar. Zowel tijdens de presentaties als tijdens het diner, dat volledig werd verzorgd door de bewoners zelf. Krachtige vrouwen, dat is ook wat Fanga Musow betekent. Met het diner werd ruim €500,- ingezameld, dat geheel ten goede komt aan de activiteiten van stichting.

Maar blijvende hulp is nodig. Wilt u meer weten over Fanga Musow, haar bewoners en activiteiten? Wilt u een financiële bijdrage leveren of wellicht vrijwilliger worden? Kijk dan hier.