De Bewoners

Home / De Bewoners / Inslag

De Inslag/Uitslag

De inslag
In Australië gaat een verhaal dat daar lang geleden een komeet is neergestort. Als je de kaart er bij pakt zie je precies in het midden van het grootste eiland een flinke deuk. De komeet bracht veel straling met zich mee die zich in de loop der tijd over alle flora en fauna verspreidde. Het is een verklaring waarom hier de meest giftige dieren ter wereld leven, terwijl Nieuw Zeeland, maar 15.000 zwemslagen verder, volkomen gifvrij is. Eén inslag en de wereld in Australië veranderde voorgoed.
Dit is waar Muna over nadenkt zittend op haar balkon.
Haar ogen dwalen langs de gevels van de huizen. Nog even en de schemering zal komen. De lichten zullen straks één voor één worden aangedaan. Zo vaak al heeft ze hier de avond afgewacht. Een ogenblik van stilte tussen een drukke dag en straks het eten klaar maken. Het is een moment waar ze naar uit kan kijken als de waan van het dagelijks leven haar dreigt te overspoelen.
Ze probeert haar aandacht te blijven richten op de gevels, haar ogen op zoek naar de eerste ontstoken lampen. Ze wil nog niet denken aan de inhoud van de brief die ze in haar hand houdt. Ze heeft hem alleen vluchtig gescreend; de boodschap er uit gepikt en de details ongelezen gelaten.
Nu kan ze, even nog, met de hoop spelen dat de details misschien wel alles anders maken. Dat ze de boodschap verzachten, verzwakken of misschien wel doen verdwijnen. Vandaag kwam een einde aan al het wachten en was haar laatste dag van het niet-weten. En omdat ze ook dat niet wist heeft ze daarvan te weinig geprofiteerd. Ze had meer kunnen genieten of meer kunnen lachen. Wat had ze allemaal wel niet-wetend kunnen doen?
Haar ogen richten zich op de gevels, haar gedachten dwalen over Australië. Haar hand in een krampachtige greep laat het papier kreuken en haar vingers verbleken.
Moeder en Kind

Moeder en Kind

Gayana en haar negen jarige zoon Vagan komen uit Armenië. Ze hebben een asielprocedure achter de rug. Ze zijn gevlucht van een gezinshuis naar Fanga Musow omdat ze bang waren dat ze terug zouden worden gestuurd naar Armenië…

Jeugdherinnering

Jeugdherinnering

Ze hoorden Meneer Dukoem al vroeg in de ochtend de weg besproeien. Dat deed hij met een metalen emmer waarin hij een kleine bezem door het water haalde en deze met een grote zwaai leeg schudde op de weg. Kla-bang hoorde je dan…

Moeder en Kind 1

Één gezin

Riha uit Angola had steeds meer moeite met de opvoeding van haar drie kinderen, die vanwege verschillende redenen alle drie extra hulpverlening nodig hadden. In overleg met Riha is daarom besloten een OTS (Ondertoezichtstelling) …

Migratie

Migratie van Zintuigen

Er zijn een aantal kleuren uit mijn leven verdwenen.
Sommige klanken hoor ik niet meer.
Veel geuren zijn niet langer met thuis verbonden.
Nu moet ik goed luisteren…